Posjeta izvorima rijeke Sane i estaveli Mračaj 1. juna u pratnji vodiča /ukupno pješačenje oko 15 km/
Pješačenje do izvora Sane od Centra za posjetioce pogodna je za skoro sve uzraste. Šeta se asfaltnim i makadamskim putem kroz selo krcato autentičnim drvenim i kamenim kućama, štalama, ambarima. Krajolik je brežuljkast sa različitim samoniklim šumarcima, voćnjacima i livadama na kojim pasu ovce i krave. Na više mjesta do izvora Sane postoje manji izvori pitke vode ali i domaćinstva sa srdačnim domaćinima. Izvori Sane se nalaze u potpunoj divljini i do njih se dolazi jedino nogostupom, posljednji kilometar puta može se preći samo pješice. Sačinjavaju ih tri snažna vrela, posebno u proljeće. Pećina, slap i suvo vrelo ali u neposrednoj blizini se nalazi i estavela Mračaj. Hidrološki fenomen koji čini malo jezero pod stijenom iz kojeg voda u nekim godišnjim periodima izvire, a u nekim ponire. Na izvorištu Sane je uređeno izletište sa klupama, stolovima i nadstrešnicama za veći broj posjetilaca.
Šetnja kroz selo 2. juna u pratnji vodiča /ukupno pješačenje oko 10 km/
U nedjelju će svi koji vole šetati biti u prilici da malo bolje upoznaju selo Pecka i prođu kroz neke njegove zaseoke. Ruta kreće od Centra, zatim se pješači kroz zaseok Čenići kraj rudnika Boksita i ispod arheološkog lokaliteta ‘Gradina’ (ukoliko grupa bude raspoložena za posjetu Gradini, možemo se popeti i tamo) ali osnovni plan je da nastavimo dalje do Barbine kuće gdje ćemo se malo okrijepiti. Put nas vodi preko zaseoka Babići do Stevanića gdje počinje penjanje na Ćojderovu glavicu. Nakon kratkog odmora spuštamo se do Simića, a onda kroz Palaliće idemo do stijena i penjališta Pecka sa kojeg se pruža izuzetan pogled na selo. Nakon odmora povratak u Centar.

Neophodna oprema:

Obuća za pješačenje – gojzerice ili patike (nikako one sa tankim đonom), kabanica, ranac jednodnevni 30l, rezervna presvlaka, nešto hrane, voda 1l, sunčane naočale, krema za sunčanje.
Preporučujemo da kod Centra za posjetioce ostavite suhu odjeću i obuću da imate poslije akcije za svaki slučaj.

1

Subota 1.6.

  • Okupljanje kod Visitor centra Pecka od 8-11h
  • U 11.00h pokret prema izvorima Sane.
  • Izvori su udaljeni oko 7km
  • Prva 4km se ide asfalnim putem kroz selo
  • Nakon toga put je makadamski i spušta se prema izvorima
  • Posjećuje se prvo estavela Mračaj, a potom tri izvora rijeke Sane.
  • Odmor na izvorištu i povratak u selo
2

Nedjelja 2.6.

Okupljanje kod Visitor centra Pecka od 8-11h U 11.00h pokret preko Čenića i Stevanića Penjanje na Ćojderovu glavicu i penjalište Pecka Povratak do 16.00h
BosnianEnglishFrenchGerman