Posjeta i šetnja izvorima rijeke Sane  8. jula u pratnji vodiča /ukupno pješačenje oko 15 km/

 

Pješačenje do izvora Sane od Centra za posjetioce pogodna je za skoro sve uzraste. Šeta se asfaltnim i makadamskim putem kroz selo krcato autentičnim drvenim i kamenim kućama, štalama, ambarima. Krajolik je brežuljkast sa različitim samoniklim šumarcima, voćnjacima i livadama na kojim pasu ovce i krave. Preporuka je da spremite čvrstu obuću ali i da budete spremni na stalno oduševljavanje, jer ćete prošetati kroz istinsko prirodno blago.

 

Na više mjesta do izvora Sane postoje manji izvori pitke vode ali i domaćinstva sa srdačnim domaćinima. Izvori Sane se nalaze u potpunoj divljini i do njih se dolazi jedino nogostupom, posljednji kilometar puta može se preći samo pješice. Izvore sačinjavaju tri vrela, posebno snažna u proljeće – pećina, slap i suvo vrelo. U neposrednoj blizini se nalazi i estavela Mračaj. Hidrološki fenomen koji čini malo jezero pod stijenom iz kojeg voda u nekim godišnjim periodima izvire, a u nekim ponire. Na izvorištu Sane je uređeno izletište sa klupama, stolovima, nadstrešnicama i ležaljkama za veći broj posjetilaca. Izvorima rijeke Sane uspjeli smo obezbijediti zasluženi status zaštićenog područja kao spomenika prirode „Vrela Sane“.

 

Šetnja do vidikovca “Misije” 9. jula u pratnji vodiča /ukupno pješačenje oko 13 km/

 

U nedjelju će svi koji vole šetati biti u prilici da malo bolje upoznaju selo Pecka i prođu kroz neke njegove zaseoke. Ruta kreće od Centra do vidikovca “Misije” sa kojeg se pogled pruža na prvi kanjon Sane, Vrbljane, Ovčaru i brojne brežuljke, livade i zaseoke. Ide se u pravcu Donje Pecke i izvora Sane, prolazi pored stare crkve Sv.Ilije iz XIX vijeka i slikovitih kuća Tošića, Đakovića, Krndija, Jovančevića i Pucara nakon kojih se ulazi u stazu kroz šumu i preko livada dugu 1km.

 

Neophodna oprema:

Obuća za pješačenje – gojzerice ili patike (nikako one sa tankim đonom), kabanica, ranac jednodnevni 30l, rezervna presvlaka, nešto hrane, voda 1l, sunčane naočale, krema za sunčanje.

Preporučujemo da kod Centra za posjetioce ostavite suhu odjeću i obuću da imate poslije akcije za svaki slučaj.

1

Subota 8.7.

  • Okupljanje kod Visitor centra Pecka od 11-12h
  • U 12.00h pokret prema izvorima Sane.
  • Izvori su udaljeni oko 7km
  • Prva 4km se ide asfalnim putem kroz selo
  • Nakon toga put je makadamski i spušta se prema izvorima
  • Posjećuje se prvo estavela Mračaj, a potom tri izvora rijeke Sane.
  • Odmor na izvorištu i povratak u selo
2

Nedjelja 09.7.

Okupljanje kod Visitor centra Pecka od 10-11h U 11.00h pokret prema vidikovcu kroz selo i zaseoke Pucara, Tošića, Krndija, Jovančevića i Đakovića. Povratak do 16.00h
BosnianEnglishFrenchGerman