Osjeti i doživi istinsku avanturu pješačenjem kroz rijeku Koranu i posjetom izvorima rijeke Sane u pratnji planinarskih vodiča.

 

Prva pomisao na kanjoning, odnosno kretanje kroz kanjon i riječno korito obično asocira na nešto ekstremno, sa posebnom opremom, daleko, rezervisano za neke nepristupačne predjele i mjesta.

 

No Korana i njen kanjon će te uvjeriti da to baš i nije uvijek tako! Provešćeš sjajno vrijeme, uživati u prirodnom bogatstvu nadomak nas, zabaviti se i družiti se sa veselim i opuštenim ljudima. I za kraj, najbitnije, osjetićeš se slobodno, bez stresa modernog doba, istražujući iskonsku prirodu, a samim tim i sebe.

 

Krivudava staza nas vodi kroz samu rijeku, male kaskade, kroz bukove, kotlove, pored vodopada, preko stijena, pjeska, na nekim mjestima, i zemlje do samog cilja – rijeke Sane. Dubina vode će, u zavisnosti od vodostaja, na nekim mjestima biti maksimalno do grudi, a većim dijelom do ili iznad koljena. Imaćemo i par mjesta gdje je moguće zaplivati i tu ćemo napraviti pauzu. Hodajući naići ćemo na pokoju stidljivu bjeloušku ili plašljivu žabu, a stijene i drveće obraslo mahovinom odavaće utisak da ste negdje duboko u prašumama Južne Amerike. Olistale grane iznad nas tvoriće prirodni hlad koji u kombinaciji sa rijekom čini stazu prijatnom za hodanje. Prolazićemo pored ostataka starih vodenica, drvenih mostova, kamenih zidova obraslih mahovinom kao podsjetnikom na ljudske aktivnosti koje su se tu nekada, ne tako davno, odvijale dok je selo imalo puno više ljudi. Na samom kraju ući ćemo u Sanu pored izvora Suho vrelo. Odatle ćemo pješačkom stazom ići do izvora rijeke Sane.

 

Na izvorištu Sane je uređeno izletište sa klupama, stolovima, nadstrešnicama i ležaljkama za veći broj posjetilaca.

 

Ne morate biti profesionalac niti u izvrsnoj kondicji da bi sve ovo prošli. Dovoljno je da imate želju, malo kondicije, potrebnu opremu i, za početak, to je to.

 

Ukoliko budemo hodali od Visitor Centra, ukupna dužina staze je 15 kilometara, a ako odlučimo da skratimo asfaltni put automobilima ukupna dužina je 5 kilometara računajući skoro 2 kilometra koja idemo kroz korito rijeke.

 

Oprema koja nam je potrebna za ovaj hedonizam :

Prvo i osnovno – dobro raspoloženje, namćore ne prihvatamo.

 

Obuća za pješačenje do ulaska u vodu : patike sa debljim đonom, koje ćete nakon što krenemo hodati kroz vodu izuti, ubaciti u nepromocivu kesu i odložiti u torbu dok ne izađemo iz kanjona Korane i krenemo se vraćati nazad do Centra ili prevoza.

 

Obuća za pješačenje kroz rijeku : patike sa debljim đonom, sandale ili obuca specijalizovana za hodanje kroz vodu sa debljim đonom. Bitno je da vam se obuća što manje kliže.

 

Odjeća : kupaći, šorts ili nesto slično za kretanje kroz vodu. Majica po želji. U torbi rezervni suhi komplet u nepromočivoj vreći.

 

Preporučujemo da kod Centra za posjetioce ostavite čistu i suhu odjeću i obuću da imate poslije akcije za svaki slučaj.

 

Ostalo : jednodnevni ruksak za hodanje do 30l, 1-2l vode, krema za suncanje, naocale, nesto hrane ili slatkisa (poželjno da bude u nepromočivoj vreći), lijekovi ako neko koristi, ostalo po ličnoj potrebi.

1

Subota, 8. juli / Nedjelja, 9. juli 2023.

11-12h Okupljanje ispred Vizitor centra Pecka kod vodiča aktivnosti. Primanje uputa od vodiča aktivnosti i polazak automobilima prema polaznoj tački kanjoninga Koranom sa vodičem. Neophodno od opreme i informacije prije polaska: Obuća za pješačenje do ulaska u vodu : patike sa debljim đonom, koje ćete nakon što krenemo hodati kroz vodu izuti, ubaciti u nepromocivu kesu i odložiti u torbu dok ne izađemo iz kanjona Korane i krenemo se vraćati nazad do Centra ili prevoza. Obuća za pješačenje kroz rijeku : patike sa debljim đonom, sandale ili obuca specijalizovana za hodanje kroz vodu sa debljim đonom. Bitno je da vam se obuća što manje kliže. Odjeća : kupaći, šorts ili nesto slično za kretanje kroz vodu. Majica po želji. U torbi rezervni suhi komplet u nepromočivoj vreći. Preporučujemo da kod Centra za posjetioce ostavite čistu i suhu odjeću i obuću da imate poslije akcije za svaki slučaj. Ostalo : jednodnevni ruksak za hodanje do 30l, 1-2l vode, krema za suncanje, naocale, nesto hrane ili slatkisa (poželjno da bude u nepromočivoj vreći), lijekovi ako neko koristi, ostalo po ličnoj potrebi.
BosnianEnglishFrenchGerman