Kako to dobro zvuči!

Još niste vozili po predivnoj brežuljkastoj okolini Pecke?!

Ovo je prava prilika da se upoznate samo sa jednim malim dijelom ljepota koje krije ovaj kraj napajan čistim i bistrim vodama rijeka Sane i Plive. Bilo da ste biciklista početnik, rekreativac ili ozbiljan zaljubljenik u biciklizam, za svakog će se naći po neka staza.

Svaka od ponuđenih festivalskih biciklističkih ruta garantuje vam poseban ugođaj i jednaku priliku da se opustite, uživate u društvu, napijete vode sa izvora rijeka, isprobate svoju svoju snagu i volju dok vozite bicikl.

Vožnje biciklima, uz pratnju vodiča, imaćemo i u subotu i u nedjelju, svakog dana po jednu vožnju. Podijelili smo ih i ove godine prema dužini staza i zahtijevnosti na kraću (16 km) i dužu (55 km) biciklističku rutu. Kraća ruta je rezervisana za subotu, a duža za nedjelju. Na vama je izbor, a ukoliko dolazite na oba dana festivala možete da birate i okušate obje rute.

U subotu, 8. jula, kraća vožnja – “Vrela Sane i selo Pecka” (16 km) kreće ispred Vizitor centra Pecka ka Spomeniku prirode Vrela Sane. Staza je kružna, a iz kruga se izlazi na 3 km od izvora gdje se pravi pauza i obilaze izvori, a nakon toga slijedi povratak seoskim putevima kroz Donju i Gornju Pecku nazad do Vizitor centra Pecka.

U nedjelju, 9. jula, duža vožnja – “Izvor rijeke Plive“ (55 km) kreće iz Pecke pa preko Jasenovih potoka i Podgorje silazi na izvor Plive, gdje slijedi kratki odmor i potom istim putem povratak za Pecku. Nedjeljna ruta je idealna poludnevna kružna ruta kojom se krećete po različitom i predivnom terenu sa najnižom tačkom na 457 mnv i najvišom na 878 mnv. Predah od vožnje biće organizovan u seoskom domaćinstvu „Na kraju svijeta“

Idealna poludnevna kružna ruta kojom se krećete po različitom i predivnom terenu. Kako ruta kreće od Vizitor centra Pecka, odmah na početku očekuje vas uspon, prvo makadamskim, a potom i asfaltnim putem, koji dijelom izlazi na magistralni put M15, pa stoga na tom dijelu malo opreznija vožnja nije na odmet. Početak rute podrazumijeva desetak kilometara penjanja i oko 400 mNV. Preporuka je da vozite polako i nigdje ne žurite, jer je to najsigurniji način da stignete do kraja rute bez problema. Sa najviše tačke, ruta se spušta na Dragnjić podove, gdje vas dočekuje predivno slikovit pejzaž i ravnija dionica. Pred kraj platoa ruta silazi sa asfalta i kreće prvo malo veći nagib i spust po nekadašnjoj trasi Ćire, a onda slijedi blaži nagib. Usput nailazite na nekoliko mjesta sa kojih se pruža predivan pogled na Plivsku dolinu, što je jedinstvena prilika za fotografisanje panorame. Spust je dug oko desetak kilometara. Kada se spustite po zacrtanoj ruti prateći makadamsku dionicu, dolazite do asfaltnog puta na lijevoj obali Plive, koja vas trasom dugom šest kilometara vodi do izvora Plive. Na povratku se vraćate drugim putem preko Gerzova i pratite asfaltnu podlogu sve do skretanja za Donje Baraće. Tu vas očekuje uspon u dužini od 12 kilometara sa naizmjeničnim promjenama procenta nagiba terena. Na kraju rute slijedi spuštanje do Vizitor centra Pecka, dužine oko pet kilometara.

Ukoliko ćete voziti svoj bicikl, preporučujemo vam da to bude brdski bicikl, ali i oni sa treking/cross biciklom će moći voziti neke od ruta.

No, ukoliko nemate sopstveni, u Vizitor centru Pecka možete iznajmiti bicikl za festivalske vožnje, samo je to potrebno najaviti organizatoru.

Svi učesnici su dužni da posjeduju osnovnu zaštitnu opremu (biciklistička kaciga i rukavice), da budu stariji od 18 godina, a ukoliko je osoba maloljetna, može se prijaviti u pratnji jednog roditelja ili druge odgovorne osobe starije od 18 godina.

 

Tehnička zahtijevnost ruta je 3/5

Težinska zahtijevnost ruta je 3/5

 

Popunjavanjem prijave, dobićete detaljne instrukcije na email.

1

Subota 8. jul

Grupa kreće u 12 h. Kraća vožnja - “Vrela Sane i selo Pecka” (16 km) kreće ispred Vizitor centra Pecka ka izvorima rijeke Sane, gdje se pravi kraća pauza, a nakon toga slijedi povratak seoskim putevima kroz Donju i Gornju Pecku nazad do Vizitor centra Pecka
2

Nedjelja 9. jul

Idealna poludnevna kružna ruta kojom se krećete po različitom i predivnom terenu. Kako je početak rute od Centra za posjetioce Pecka, odmah na početku očekuje vas uspon, prvo makadamskim, a potom i asfaltnim putem, koji dijelom izlazi na magistralni put M15, pa stoga na tom dijelu malo opreznija vožnja nije na odmet. Početak rute podrazumijeva desetak kilometara penjanja i oko 400 mNV. Preporuka je da vozite polako i nigdje ne žurite, jer je to najsigurniji način da stignete do kraja rute bez problema. Sa najviše tačke, ruta se spušta na Dragnjić podove, gdje vas dočekuje predivno slikovit pejzaž i ravnija dionica. Pred kraj platoa silazite sa asfalta i kreće prvo malo veći nagib i spust po nekadašnjoj trasi Ćire, a onda očekujte blaži nagib. Usput nailazite na nekoliko mjesta sa kojih se pruža predivan pogled na Plivsku dolinu i jedinstvena prilika za fotografisanje panorame. Spust je dug oko desetak kilometara. Kada se spustite po zacrtanoj ruti prateći makadamsku dionicu, dolazite do asfaltnog puta na lijevoj obali Plive, koja vas trasom dugom šest kilometara vodi do izvora Plive. Na povratku vraćate se istim putem i pratite asfaltnu podlogu sve do skretanja za Donje Baraće, u kojem pravcu i idete. Tu vas očekuje uspon u dužini od 12 kilometara sa naizmjeničnim promjenama procenta nagiba terena. Na kraju rute slijedi spuštanje do Vizitor centra Pecka, dužine oko pet kilometara.
BosnianEnglishFrenchGerman