Kako to dobro zvuči?!

Još niste vozili po predivnoj brežuljkastoj okolini Pecke?

Ovo je prava prilika da se upoznate samo sa jednim malim dijelom ljepota koje krije ovaj kraj koji se napija čiste bistre vode rijeka Sane i Plive. Bilo da ste biciklista početnik, rekreativac i zaluđenik u biciklizam, za svakog će se naći po neka staza.

Ovog vikenda plan nam je da se opustite, uživate u društvu, napijete vode sa izvora rijeka, isprobate svoju svoju snagu i volju dok vozite bicikl.

U subotu i u nedjelju imaćemo na raspolaganju da uz pratnju vodiča vozimo kraće ili duže rute (15 km, 23 km, 35 km i 48 km), tako da ukoliko dolazite na oba dana festivala možete da birate koje rute ćete voziti. Svakog dana biće organizovane dvije vožnje pa možete izabrati jednu od njih.

1. juna duža vožnja pod nazivom ‘Pliva’ kreće iz Pecke pa preko Jasenovih potoka i Podgorje silazi na izvor Plive, potom se uz samu rijeku spušta do Jezera i Plivskog jezera. Kraća vožnja ‘Vidikovci Pecke’ startuje u isto vrijeme ali se nakon Jasenovih potoka odvaja i vraća prema Baraćima gdje se nalazi jedan od dva vidikovca iznad Pecke, a potom se vozi do Ubovića brda i penjališta Pecka gdje se nalazi još jedan vidikovac.

2. juna takođe dvije vožnje. ‘Medna’ je duža i kroz Pecku ide do Sane, prelazi njen tok i makadamskim putem se spušta do Vrbljana (Ribnik) pa se preko Sane ponovo vraća na desnu obalu i asfaltnim putem ide kroz Okandžije kraj atraktivnog slapa i dalje kroz Mednu pored novog manastira. Put je dalje makadamski i lagano se penje kroz šumu prema Ubovića brdu i penjalištu Pecka odakle se spušta do početne tačke. Kraća vožnja za ovaj dan ide do izvora Sane i kombinuje vožnju biciklom i šetnju.

Ukoliko ćete voziti svoj bicikl, preporučujemo vam da to bude brdski bicikl, ali i oni sa treking/cross biciklom će moći voziti neke od ruta.

No ukoliko nemate bicikl sa sobom, u Vizitor centru možete iznajmiti za potrebe vožnje samo se trebate javiti na vrijeme.

Svi učesnici su dužni da posjeduju osnovnu zaštitnu opremu (biciklistička kaciga i rukavice?), da budu stariji od 18 godina, a ukoliko je osoba maloljetna potrebno je da vozi sa jednim od roditelja ili osobom starijom od 18 godina.

Tehnička zahtijevnost ruta je 3/5
Težinska zahtijevnost ruta je 3/5

Popunjavanjem prijave, dobićete detaljne instrukcije na email.
1

Subota 1.6.

Obe grupe kreću u isto vrijeme ispred Centra za posjetioce. U Jasenovim Potocima se razdvajaju. Grupa koja je izabrala dužu rutu 'Pliva' ide desno preko Podgorje, a grupa na stazi 'Vidikovci Pecke' vozi lijevo prema Baraćima. Popodne su svi u selu Pecka
2

Nedjelja 2.6.

Kao i prethodnog dana, grupe kreću u 11 h zajedno u pravcu izvora Sane pa se na lokalitetu Donja Pecka razdvajaju, a popodne nastavljamo druženje kod Centra.
BosnianEnglishFrenchGerman