Image Alt

Pecka Marathon XCM

Kategorije i startnine

Startnina uključuje: Startni broj, ručak, osvježenje, okrepu na stazi, majicu, osiguranje...
Nagrade ćemo objaviti uskoro.

Vrhunski sportski događaj koji okuplja rekreativce ali i MTB profesionalce koji se takmiče za nacionalne i UCI bodove (Union Cycliste Internationale – Međunarodna biciklistička unija) uz kontrolu međunarodnih i nacionalnih sudija. Mogućnost korištenja novih, izuzetno atraktivnih biciklističkih staza za Cross Country i upoznavanje sa mikro-lokacijom Pecka i njenim bogatim prirodnim i kulturnim okruženjem znači snažan podsticaj za razvoj cijelog područja kao biciklističke destinacije.

Biciklizam predstavlja održivi transport, sport i rekreaciju i zadnjih godina raste njegova popularnost na svakom polju. Cross Coutry podrazumjeva kombinovanu vožnju uzbrdo i nizbrdo po kružnoj stazi. Ključni faktor uspjeha je fizička kondicija i izdrživost vozača, ali i znanje tehničke vožnje po užim i opasnijim dionicama (Single track).

Kreirali smo stazu koja kombinuje vožnju seoskim asfaltiranim i makadamskim putevima, te strmi singl track kraj stijena penjališta, pravi krug kroz selo Pecku i Ubovića brdo u dužini od oko 17 km.

Za UCI bodove se voze četiri kruga (oko 68 km), sport rekreativci voze dva kruga (oko 35 km) i rekreativno – zabavno jedan krug. Staza ima osam kontrolnih punktova i dvije okrepne stanice. U cijeloj BiH će u 2018. godini biti održane UCI trke na samo tri lokacije. Pecka MTB cup pripada XCM kategoriji Clas 3 sa pripadajućim nagradnim fondom. Takođe, bodovi sa trke doprinose postizanju norme takmičara za olimpijadu 2020. godine. Za sve takmičare se u različitim kategorijama dodjeljuje 12 setova medalja, četiri pehara i novčane nagrade.

Trka je objavljena u UCI kalendaru

Propozicije trke

Elite M/Ž startnine

Do 5.maja 2018.

Do 23. maja 2018.

Zadnja tri dana prije trke

Junior M/Ž startnine

Do 5. maja 2018.

Do 23. maja 2018.

Zadnja tri dana prije trke

Master 30+/40+/50+ M/Ž startnine

Do 5. maja 2018.

Do 23. maja 2018.

Zadnja tri dana prije trke

Amateri 18+/30+ M/Ž startnine

Do 5. maja 2018.

Do 23. maja 2018.

Zadnja tri dana prije trke