Image Alt

O Festivalu

ŠTA JE PECKA OUTDOOR FESTIVAL?

Pecka Outdoor Festival je dvodnevni festival aktivnog boravka u prirodi, osmišljen s ciljem popularizacije naših sela i brojnih mogućnosti koje seoska područja nude za aktivan odmor. Kao sportsko-rekreativni i zabavno-edukativni događaj, Festival učesnicima nudi različite aktivnosti: pješačenje, biciklizam, penjanje na stijenama, rafting, posmatranje ptica, te aktivnosti prilagođene djeci, zabavni i muzički program, sajamski program posvećen outdoor opremi i destinacijama, te šareni market na kojem se predstavljaju domaći proizvodi, a sve zajedno u duhu sticanja zdravih životnih navika.

Datum održavanja drugog Pecka Outdoor Festivala je 20. i 21. jul 2019. godine.

Pecka Outdoor Festival je događaj namijenjen porodicama, rekreativcima, sportistima i mladim ljudima  koji su u potrazi za mjestom za aktivni odmor.

I drugim festivalskim izdanjem garantujemo dobar provod, mnogo aktivnosti na otvorenom i izazova, dobre energije, osmijeha i zadovoljstva najmlađih.

 

Zašto Pecka Outdoor Festival?

Pecka Outdoor Festival je društveno odgovorni i održivi turistički proizvod koji, popularizirajući prekrasnu Pecku, promoviše aktivan i zdrav život, biciklizam, pješačenje i prirodne ljepote, te osnažuje lokalnu ekonomiju i podstiče razvoj kompletne regije.

U sprezi sa sportskim i zabavnim aktivnostima koje festival nudi, cilj nam je pospješiti prodaju domaćih proizvoda i usluga te promociju svih učesnika i partnera, a aktivnostima namijenjenim i odraslima i djeci, stvoriti atmosferu jedinstvenog događaja u kojem uživa cijela porodica.

Kao nestvarno lijepi biser Krajine, ovaj predio je dom izvorišta čarobnih rijeka Sane i Plive, ali i najvećeg prirodnog penjališta u BiH. Nad Peckom su se nadvile planine Dimitor, Vitorog, Šator, Klekovača i Ovčara. Mogućnosti za uživanje u prirodi na ovom prostoru su bezbrojne.

S ciljem popularizacije Pecke i upotpunjavanja ponude ovog kraja, do sada je realizovano niz aktivnosti među kojima smo najviše ponosni na Centar za posjetioce (Visitor Center) koji djeluje već četiri godine tokom kojih je ugostio i zadovoljne ispratio brojne posjetice, ali i na preko 120 km označenih biciklističkih i 150 km planinarskih staza, te uređeno izvorište rijeke Sane.

Pecka Outdoor Festival će posjetiocima pružiti izuzetnu priliku za istraživanje, druženje, zabavu i avanturu na otvorenom, kao i mogućnost da uživaju u jedinstvenoj ponudi sportskih i avanturističkih klubova iz okruženja. Ljubiteljima brdskog biciklizma Festival će pružiti šansu da dva dana na biciklima istražuju pitoma ruralna područja vozeći se kroz različita sela na području opština Mrkonjić Grad i Šipovo dok će rafteri imati jedinstvenu priliku da se među prvima spuštaju netaknutim kanjonima rijeke Sane sve do Ribnika.

 

Festival je prilika da i druge uvjerimo u lakoću i potrebu suživota sa prirodom, brojne mogućnosti i prednosti koje takav život nudi, u ljepote prirode ovog kraja i otvorenost ljudi koji su dio velike porodice Visitor centra Pecka!

BosnianEnglishFrenchGerman