Image Alt

Spomenik prirode “Vrela Sane”

Izvori rijeke Sane

Izvori rijeke Sane se nalaze u Donjoj Peckoj. Udaljeni su oko 7 km od Centra za posjetioce. Zbog prirodnih i ambijentanih vrijednosti, izvori Sane su pod strogim režimom zaštite i proglašeni su Spomenikom prirode “Vrela Sane”. Pored tri izvora Sane, geomorfološka i hidrogeološka vrijednost ovog područja je i estavela Mračaj čiji tok se ulijeva u Sanu.

Dužina toka rijeke Sane iznosi 146 km, a izvorište i gornji tok se nalaze na teritoriji opština Mrkonjić Grad i Ribnik. Sana je granična rijeka između ove dvije opštine. Sana teče od juga prema sjeveru kroz opštine: Ključ, Sanski Most i Oštra Luka do Prijedora gdje oštro skreće prema zapadu i u Novom Gradu se ulijeva u rijeku Unu koja pripada crnomorskom slivu.

Turistički mobilijar (klupe, stolovi, nadstrešice) je izgrađen zahvaljujući podršci Evropske unije koja je kroz IPA fondove prekogranične saradnje investirala sredstva u razvoj turizma na ovom području. Mobilijar su dizajnirali i postavili predstavnici organizacije za podršku održivom razvoju Greenways. Korištenje mobilijara se ne naplaćuje ali Vas molimo da se ponašate domaćinski i da ga čuvate jer mnogo sredstava i truda u njega uloženo. Takođe, iako zaštićeno područje ima zvaničnog čuvara, čuvari moramo biti svi zajedno zato vas molimo da vatru ložite isključivo na obilježenim mjestima, a sav otpad koji napravite ili primjetite ponesite sa sobom do prvog kontejnera.

Čuvajmo izvorišta i uživajmo u njima.

BosnianEnglishFrenchGerman