Image Alt

Centar za posjetioce

Vizitor centar Pecka

Centar za posjetioce Pecka smješten je u nekadašnjoj seoskoj osnovnoj školi koja je radila od otvaranja 1931 pa sve do 1985 godine.

Centar ima više uloga ali je ideja vodilja bila da pruži posjetiocima informacije o atrakcijama i proizvodima pouzdanog kvaliteta, a lokalnom stanovništvu da bude kanal za plasman kvalitetnih proizvoda. Centrom upravlja Greenways, udruženje za podršku održivom razvoju, koje je velikim trudom i kroz nekoliko projekata potpuno obnovilo devastirani objekat stare škole. Pored uređenja i upravljanja centrom, Greenways radi na razvoju tematskih staza u kraju, uređenju izvora rijeke Sane, razvoju poljoprivredne proizvodnje, te promociji cijelog područja.

Aktivnosti i ponuda

Centar je početna i povratna tačka za izlete, penjanje, vožnju biciklima, planinarenje visokom Krajinom, sastanke sa vodičima i dr. Jedan od veoma bitnih aspekata djelovanja Centra je organizovanje škola u prirodi za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Djeca u direktnom kontaktu sa prirodom prolaze edukativne staze na kojima im se podiže svijest o očuvanju prirode, važnosti proizvodnje i konzumacije organske hrane. Centar posjeduje odgovarajuću infrastrukturu, parking mjesta za posjetioce kao i ugostiteljske sadržaje. Smještajni kapacitet Centra može prihvatiti do 30 osoba, a restoranski oko 50 osoba. U ponudi su i kvalitetni bicikli za iznajmljivanje, a u blizini Centra se može kampovati.

BosnianEnglishFrenchGerman